Comunicat de presă-Au trăit ”o viață cât un Centenar” pe Valea Prahovei

Ministerul Afacerilor Interne desfășoară în această perioadă Campania ”O viață cât un Centenar” prin intermediul căreia persoanele care sunt născute în 1918, anul Marii Uniri, sunt felicitate așa cum se cuvine.

Astăzi, 14.06.2018, doamna prefect Mădălina Lupea, inspectorul șef al ISU Prahova, domnul lt.col. Mihai Drăgan, adjunctul șefului IPJ Prahova, domnul cms.șef Ginel Preda, precum și purtătorii de cuvânt ai IPJ Prahova, ISU Prahova, IJJ Prahova, ai Centrului de Perfecționare a Pregătirii cadrelor jandarmi montani Sinaia și ai Grupării Mobile de Jandarmi ”Matei Basarab” Ploiești, au mers în localitățile Bușteni și Sinaia pentru a felicita încă două persoane care anul acesta împlinesc vârsta de 100 de ani.

Prima pe care am vizitat-o a fost doamna Alexandrina, mamă a doi copii, bunică a 8 nepoți și a 2 strănepoți. Ne aștepta în curte, alături de familia sa și ne-a povestit cu bucurie că îi place să grădinărească, că încă vede fără ochelari să coasă la mașină și ar face și mai multe dacă nu ar deranja-o un picior reumatic. Doamna Alexandrina împlinește în noiembrie 100 de ani, dar are memoria unui tânăr cu foarte multe amintiri. A trecut prin  multe în viață și a cunoscut România cu bune și cu rele. Din fiecare perioadă, însă, a găsit ceva bun, de care să-și amintească cu bucurie. ”Am ajuns la 100 de ani fără să-mi fac prea multe probleme, copiii mi-au fost sănătoși, am lucrat tot timpul și am fost ocupată și nu știu cum au trecut. Mă întreabă și vecinii, dar mie mi se pare firesc. Nu cred că e un secret, este natura, noi am fost sănătoși în familie. Bunica mea a trăit până la 94 de ani”, spune femeia. A văzut-o pe Regina Maria, despre care spune că era foarte frumoasă, elegantă, dar și foarte populară, a trăit pe timpul războiului, dar și pe vreme de pace cu neajunsuri. Pentru România își dorește o schimbare în bine și nu-i place că mai mulți dintre nepoții săi sunt plecați în străinătate.

Domnul Petre de la Sinaia împlinește în august 100 de ani, dar se simte de cel mult 70. Spune că munca este secretul longevității sale și chiar dacă îl dor picioarele și merge susținut de cei doi copii ai săi sau de baston, tot reușește din când în când să se ocupe de grădina din fața casei. Are 4 nepoți, dar și 3 strănepoți. Și dumnealui are o memorie uimitoare și astfel a reușit să-și consemneze aminitirile de pe front. Este veteran de război și ne-a povestit prin ce orori a trecut în timpul celui de-al doilea război mondial. Vizibil emoționat, domnul Petre nu a uitat să glumească. ”Nu am luptat, m-am plimbat! (râde!) De la Caracal, unde era sediul Regimentului 2 Călărași am mers în marș la București, pe urmă din Crimeea la Cotul Donului, cred că vreo 2.000 de km. Dacă mi-a fost frică? Nu mai simțeai! Am suferit mult. În retragere, 4 zile nu am mancat nimic și am mers 100 de km. Aveam pâine la noi, dar era înghețată. Aveam rană pe stomac, din cauza păduchilor”, spune bătrânul și parcă retrăiește tot ce a văzut cândva.

Celor doi vârstnici de astăzi și celor trei pe care i-am felicitat ieri, doamna ministru Carmen Dan le-a transmis urări de sănătate și de mulțumire pentru că au contribuit la dezvoltarea României: ”V-ați născut odată cu România și ați avut privilegiul de a trăi alături de Ea 100 de ani de istorie! O istorie nu întotdeauna ușoară, dar una demnă! România a fost făurită de cei care au crezut în destinul acestui stat, de cei care au trăit, au muncit și au rămas aici, în ciuda încercărilor sau provocărilor istorie. În numele meu personal și al colegilor din ministerul Afacerilor Interne, primiți, vă rog, cele mai alese gânduri și urări sincere de sănătate!”