𝗢 𝗻𝗼𝘂𝗮̆ 𝗶̂𝗻𝘁𝗮̂𝗹𝗻𝗶𝗿𝗲 𝗮 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝗶 𝗛𝗼𝗥𝗲𝗖𝗮 𝗰𝘂 𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝘁̦𝗶𝗶 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗿𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗣𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗖𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 (𝗔𝗡𝗣𝗖) 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 𝘀̦𝗶 𝗿𝗲𝗴𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹, 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝗜𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁̦𝗶𝗮 𝗣𝗿𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹 𝗣𝗿𝗮𝗵𝗼𝘃𝗮

Prefectul Virgiliu Nanu, subprefectul Emil Drăgănescu și comisarul șef al CRPC RSM, Ion Iordăchescu au fost astăzi gazdele unei întâlniri între președintele ANPC, Horia Constantinescu, directorul general ANPC, Paul Anghel și operatorii economici din domeniul HoReCa din județul Prahova, dar și o parte dintre primarii U.A.T.-urilor în care aceștia își desfășoară activitatea.
În cadrul acestei acțiuni de consiliere operativă, în cadrul căreia au fost încurajate discuțiile interactive, atât președintele cât și directorul general ANPC au urmărit două linii principale la care trebuie să se raporteze cei implicați în această industrie pentru scopul comun de a avea în țara noastră un comerț civilzat, aliniat la normele Uniunii Europene.
1️⃣ Asemănător întâlnirilor precedente de acest gen, și de aceeastă dată a fost subliniată calitatea principală a comisariatelor regionale pentru protecția consumatorilor, aceea de a oferi în primul rând sprijin și consiliere și mai apoi de calitatea de organ de control.
Astfel, a fost făcut un apel către participanți, ca atunci când întâmpină probleme și au nevoie de audit/ consiliere, să nu ezite să solicite acest sprijin la comisariatul de care aparțin, urmând ca atunci când este efectuată verificarea în vederea auditării, să fie trasate sarcini și să fie asumate termene de remediere stabilite de comun acord cu operatorul economic.
2️⃣ A doua temă atinsă în cadrul întâlnirii de astăzi, a făcut referire la noile reglementări privind informarea consumatorilor la achiziția produselor în unitățile de alimentație publică.
De acum fiecare consumator va ști cu exactitate ce ingrediente și în ce pondere se află în preparatele pe care le comandă la restaurant. Acest lucru este reglementat printr-un ordin al președintelui ANPC, publicat în Monitorul Oficial, care precizează că informațiile pentru orice ingredient depășește 20 g sunt obligatorii a fi afișate pe etichete, liste meniu și site-uri, în cazul comenzii la distanță.
„ 𝘊𝘢̂𝘯𝘥 𝘤𝘶𝘮𝘱𝘦𝘳𝘪 𝘶𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘴 𝘢𝘮𝘣𝘢𝘭𝘢𝘵, 𝘨𝘢̆𝘴𝘦𝘴̦𝘵𝘪 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘵𝘢𝘭𝘪𝘪𝘭𝘦 𝘭𝘦𝘨𝘢𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘤𝘢𝘯𝘵𝘪𝘵𝘢̆𝘵̦𝘪 𝘴𝘪 𝘪𝘯𝘨𝘳𝘦𝘥𝘪𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘱𝘦 𝘢𝘮𝘣𝘢𝘭𝘢𝘫𝘶𝘭 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘶𝘪𝘢.
𝘋𝘢𝘤𝘢̆, 𝘪̂𝘯 𝘴𝘤𝘩𝘪𝘮𝘣, 𝘢𝘫𝘶𝘯𝘨𝘪 𝘭𝘢 𝘰𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢̆ 𝘥𝘦 𝘢𝘭𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵̦𝘪𝘦 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘤𝘢̆, 𝘧𝘪𝘦 𝘤𝘢̆ 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘪𝘮 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵, 𝘧𝘪𝘦 𝘤𝘢̆ 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘪𝘮 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘧𝘢𝘴𝘵-𝘧𝘰𝘰𝘥, 𝘴̦𝘢𝘯𝘴𝘢 𝘥𝘦 𝘢 𝘢𝘧𝘭𝘢 𝘤𝘦 𝘮𝘢̆𝘯𝘢̂𝘯𝘤𝘪 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘭𝘢 𝘮𝘢̂𝘯𝘢 𝘰𝘱𝘦𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘦𝘤𝘰𝘯𝘰𝘮𝘪𝘤.
𝘈𝘷𝘦𝘮 𝘥𝘳𝘦𝘱𝘵𝘶𝘭 𝘴𝘢̆ 𝘴̦𝘵𝘪𝘮 𝘤𝘦 𝘴̦𝘪 𝘤𝘢̂𝘵 𝘮𝘢̂𝘯𝘤𝘢̆𝘮 𝘴̦𝘪 𝘥𝘢𝘤𝘢̆ 𝘱𝘳𝘦𝘵𝘪𝘯𝘴𝘶𝘭 𝘨𝘶𝘴𝘵 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘯𝘶 𝘤𝘶𝘮𝘷𝘢 𝘷𝘪𝘯𝘦 𝘥𝘪𝘯 𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘷𝘪.
𝘐𝘯𝘪𝘵̦𝘪𝘢𝘵𝘪𝘷𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘶𝘪 𝘰𝘳𝘥𝘪𝘯 𝘢𝘱𝘢𝘳𝘵̦𝘪𝘯𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘶𝘮𝘢𝘵𝘰𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳, 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘪-𝘢𝘮 𝘢𝘴𝘤𝘶𝘭𝘵𝘢𝘵, 𝘴̦𝘪 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘥𝘦𝘻𝘷𝘰𝘭𝘵𝘢𝘵𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘯𝘪𝘷𝘦𝘭𝘶𝘭 𝘈𝘶𝘵𝘰𝘳𝘪𝘵𝘢̆𝘵̦𝘪𝘪.
𝘊𝘰𝘯𝘴𝘪𝘥𝘦𝘳 𝘤𝘢̆ 𝘯𝘶 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘤𝘶𝘳𝘢𝘫𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘢 𝘴𝘦𝘮𝘯𝘢 𝘷𝘰𝘳𝘣𝘪𝘮, 𝘤𝘪 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘰𝘯𝘴𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘧𝘢𝘵̦𝘢̆ 𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘶𝘮𝘢𝘵𝘰𝘳𝘪.” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.