Comunicat de presă: Dezbatere pe tema proiectului noii legi a pensiilor în Comitetul de dialog civic

În această dimineață, la sediul Instituției prefectului județul Prahova, a avut loc ședința ordinară a Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Prahova pe tema dezbaterii publice asupra proiectului noii legi a pensiilor.

La întâlnire au participat și domnii Adrian Rotaru, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Prahova și Iulian Boțoc, șef serviciu comunicare relații publice, care au adus la cunoștința membrilor comitetului, principalele modificări ale actualei legi a pensiilor, dar și faptul că toate sugestiile la proiectul noii legi pot fi transmise Casei de Pensii ( office@pensiiprahova.ro), Instituției Prefectului județul Prahova (prahova.gov@rdsmail.ro) sau direct Ministerului Muncii și Justiției Sociale (relatiicupublicul@mmuncii.gov.ro).

Proiectul noii legi reglementează patru categorii de pensii acordate: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

Proiectul de act normativ reglementează condiții de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Calitatea de pensionar se dobândește de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi. Proiectul de lege reglementează dreptul de opțiune între cuantumul pensiei determinat în funcție de contributivitate și indemnizația socială.

Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii.

Mai multe detalii veți găsi în materialul realizat de reprezentanții Casei de Pensii Prahova, material anexat comunicatului de presă. Proiectul noii legi a pensiilor poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Muncii și Justiției Sociale: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/5210-2018-08-09-proiect-lege-priv-sistemul-public-pensii