INFORMARE DE PRESĂ – Întâlnire pe tema salubrizării din Municipiul Ploiești

INFORMARE DE PRESĂ

Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu a invitat astăzi, 13 august 2021,  la sediul Palatului Administrativ, reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control privind sănătatea publică și protecția mediului, precum și conducerea societăților implicate în managementul deșeurilor la nivel local, pentru a participa la o discuție privind situația salubrității din municipiul Ploiești și identificarea măsurilor care pot îmbunătăți starea actuală.

La întâlnire a fost invitat să participe primarul municipiului Ploiești, Andrei-Liviu Volosevici, alături de administratorul public din cadrul Consiliului Județean Prahova, Anna Maria Vasile și cei doi subprefecți Alexandru Vane și Felix Bulearcă.

La masa dicuțiilor au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Direcției de Sănătate Publică Prahova, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Prahova, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, Direcția Sanitară Veterinară Prahova, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriatul pentru Managementul Deseurilor Prahova, Rosal Grup, Solid Waste Operation și Vitalia Servicii pentru Mediu și Tratarea Deșeurilor.

În cadrul întâlnirii s-a menționat și a fost asumată de către toate părțile implicate în gestionarea deșeurilor la nivelul municipiului Ploiești că de 48 de ore s-au găsit soluții pentru curățarea și igienizarea orașului, iar în perioada următoare se va desfășura o amplă acțiune de strângere a deșeurilor, din toate zonele orașului. Prefectul județului Prahova recomandă o mai bună colaborare pe viitor între municipalitate și societățile care gestionează colectarea și depozitarea deșeurilor, atât în municipiul Ploiești, cât și pe întreg teritoriul județului. Acesta, a mai subliniat faptul că, are toată deschiderea pentru a colabora cu Primaria municipiului Ploiești, prin implicarea în limita competențelor a instituțiilor deconcentrate, pentru a derula campanii de informare și conștientizare a populației, pentru a preveni și sancționa depozitarea ilegală a deșeurilor pe raza municipiului Ploiești și a județului Prahova.

Problemele privind salubritatea în municipiul Ploiești, sesizate de administrația locală nu au rămas fără răspuns. Personal, prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu a solicitat instituțiilor cu atribuții de control privind sănătatea publică și protecția mediului, să constate și să aplice măsurile legale. Mai mult, pentru a veni în sprijinul municipalității, în cadrul întâlnirii care a avut loc astăzi la Palatul Administrativ, acesta a anunțat că a făcut demersurile necesare pentru modificarea legislației privind managementul tipurilor de risc.

Potrivit legislației în vigoare, eșecul serviciului de salubritate nu este prevăzut ca tip de risc. Astfel a fost transmisă, către Guvernul României, propunerea de modificare a HG nr. 557/2016, privind managementul tipurilor de risc, în sensul introducerii în Anexă, la pozitia 17 Tipul de risc – Eșecul utilităților publice/Risc asociat – Eșecul serviciului de salubritate.

Această modificare legislativă ar permite administrațiilor publice locale să ia măsuri rapide, atunci  când se impune într-o astfel de situație.

Instituția Prefectului – Județul Prahova
13 AUGUST 2021