Informare-Verificarea capacității de acțiune a CJSU în caz de pestă porcină africană

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova s-au întâlnit astăzi într-o ședință extraordinară pentru a verifica, printr-o simulare, capacitatea de a acționa, în cazul în care în județul nostru ar apărea un focar de pestă porcină.

Potrivit scenariului, un cetatean anunta medicul veterinar ca doi dintre cei șase porci pe care îi crește în gospodărie sunt bolnavi. Medicul merge pentru a consulta animalele și constată că au semne clinice ale pestei porcine africane. Anunță imediat DSVSA. Începe supravegherea oficială a posibilului focar și de aici se derulează întreaga procedură care se aplică în astfel de situații.

Având în vedere ședințele și acțiunile în care au fost prezentate măsurile care se impun în astfel de cazuri, precum și acțiunile care intră în competența fiecărei instituții, astăzi, membrii CJSU Prahova au demonstrat că știu pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru ca un posibil focar să fie izolat rapid.

Precizăm că în acest moment în județul nostru nu există cazuri de pestă porcină, dar pregătirile sunt necesare pentru că într-o situație reală trebuie acționat urgent pentru limitarea pagubelor.