Informație de presă-Ședință de lucru privind măsurile de prevenire a pestei porcine africane

In data de 07.12.2018, incepand cu ora 09:00, a avut loc la Institutia Prefectului Judetul Prahova o sedinta de lucru pe tema Pestei Porcine Africane cu reprezentantii institutiilor/autoritatilor cu atributii in Planul de masuri pentru supravegherea si prevenirea Pestei Porcine Africane.

 Au participat responsabili din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova, Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, Directiei pentru Agricultura Prahova, Directiei de Sanatate Publica Prahova, Garzii Forestiere Ploiesti, Sistemului de Gospodarire a Apelor Prahova, Sectiei de Drumuri Nationale Ploiesti, Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, Garzii Nationale de Mediu-Comisariatul Judetean Prahova, precum si ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Institutiei Prefectului Judetul Prahova.

In contextul apropierii Craciunului, a fost luat in discutie subiectul privind circulatia cu porcii vii si cu carne de porc. In acest context, directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasa, a prezentat continutul comunicatului de presa emis de instituția pe care o reprezintă, in cadrul caruia sunt mentionate documentele obligatorii pentru circulatia porcilor vii si circulatia carnii de porc.

S-a stabilit mentinerea filtrelor mobile de verificare a transporturilor de animale/furaje, echipajele de politie/jandarmi urmand a primi model al declaratiei pe proprie raspundere necesar fi completata de cumparatorul/conducatorul auto depistat cu carne de porc procurata din gospodarii (rude, prieteni, etc.).

Totodată, directorul DSVSA Prahova, a reamintit ca vânzarea porcilor este interzisa in contextul existentei Pestei Porcine Africane la nivel national.