Mai multe localități din Prahova afectate de fenomene meteo și hidro periculoase în perioada 31 mai-6 iunie

Doamna prefect Mădălina Lupea a convocat astăzi în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova căruia i-a supus spre aprobare întocmirea unui proiect de hotărâre de guvern în ceea ce priveşte pagubele provocate de fenomenele meteo şi hidro periculoase din perioada 31 mai -6 iunie a.c.

Potrivit comisiilor de specialitate care au făcut evaluarea în cele 39 de localităţi afectate de aceste fenomene, pagubele au fost evaluate la suma de 64 de milioane de lei. Această cifră se va modifica pe măsură ce comisiile vor finaliza evaluarea. Mare parte din această sumă a fost repartizată Consiliului Judeţean Prahova pentru reparaţii la poduri şi drumuri.

Totodată, au fost alocate două locuinţe modulate pentru două familii sinistrate din Sângeru ca urmare a viiturii din 31 mai. În baza HG 365/2019 pentru eliminarea riscului de excluziune socială şi marginalizare, 193 de familii aflate în situaţii deosebite ca urmare a acestor fenomene vor primi ajutoare de urgenţă de la Ministerul Muncii, prin AJPIS Prahova, constând în sume de bani cuprinse între 1500 şi 3.000 de lei de familie, adică 396.000 de lei în total.

Membrii CJSU Prahova au discutat şi pe analiza Sistemului de Gospodărire a Apelor Prahova referitoare la necesitatea execuţiei în regim de urgenţă a unor lucrări în Sengeru şi Lapoş constând în regularizări şi apărări de mal pe Cricovul Sărat în Sângeru, amenajarea pârâului Lapoş şi a afluenţilor în comuna Lapoş şi regularizarea şi decolmatarea albiei râului Cricovul Sărat în vederea asigurării secţiunii de scurgere.

Şedinţa CJSU s-a terminat cu o conferinţă de presă în care toate autorităţile cu competenţă în această situaţie au răspuns întrebărilor jurnaliştilor.