Ziua Imnului Național

Astăzi, 29 iulie 2019, domnul subprefect Emil Drăgănescu, a participat la manifestările prilejuite de Ziua Imnului Național, eveniment organizat de Garnizoana Ploiești împreună cu Primăria Municipiului Ploiești.

În cadrul ceremonialului, după salutarea drapelului de luptă, a fost intonat Imnul Național și s-a ținut un moment de reculegere, prilejuit de tragedia de la Caracal.

La inițiativa Senatului României, prin Legea nr. 99/1998 pentru proclamarea Zilei Imnului Național al României, data de 29 iulie a devenit Ziua Imnului Național. La acea dată se împlineau 150 de ani de la Revoluția Română din anul 1848.

Imnul “Deșteaptă-te române” a fost prima dată intonat pe 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. În decembrie 1989 ”Deșteaptă-te române” a fost ales Imnul Național al României, consfințit prin Constituția din anul 1991. La originea compoziției imnului național stă poemul patriotic “Un răsunet” de Andrei Mureșanu, pe o melodie compusă de Anton Pann, publicat pentru prima dată în numărul iunie-iulie al suplimentului “Foaie pentru minte, inimă și literatură” din anul 1848. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență (1877-1878), în Primul Război Mondial, la Marea Unire din anul 1918, dar și în cel de-al Doilea Război Mondial.