Actiuni de control privind respectarea prevederilor legale in domeniul protectiei consumatorilor in statiile de distributie carburanti

COMUNICAT DE PRESĂ nr.31753 al ComisariatulUI Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia

În data de 10.03.2022 comisarii din cadrul Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia au desfasurat actiuni de control privind respectarea prevederilor legali in domeniul protectiei consumatorilor in statiile de distributie carburanti.  S-a urmarit in special motivatia care a generat majorarea preturilor carburantilor (pentru acelasi stoc) si cantitatea achizitionata la un pret si vanduta cu un pret diferit (verificare preturi de achizitie).

Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova au desfășurat acțiuni de control la 6 stații de distribuție si comercializare carburanți de pe raza Municipiului Ploiești si județului Prahova, controlându-se și magazinele din stații.

Operatorii economici controlati au fost: SC ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS – STATIE MOL FLORESTI, ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS – STATIE MOL BLEJOI DN 1 KM 72,  ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS – STATIE MOL BLEJOI, ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS – STATIE MOL PLOIESTI 2, ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS – STATIE MOL VALENII DE MUNTE, OMV PETROM MARKETING PLOIESTI VEST.

Au fost  aplicate sancțiuni in valoare totală de 140,000 lei și  un avertisment si au  fost dispuse masuri complementare de oprire temporara de la comercializare pentru carburanti in valoare totala de 756.488 lei,  Oprire temporara produse 660 lei, Oprire definitiva sucuri in valoare totala de 140 lei, oprirea temporara a spatiilor frigorifice cu deficiente si depozitelor de bauturi până la remedierea deficiențelor.

Deficiențe constatate:

  • ambiguitatea informatiilor de pe totem-ul din statie cu cele de la pompe;
  • modificare nejustificata a pretului carburantilor si comportament incorect in relatia cu consumatorii;
  • nu erau afisate toate sortimentele de combustibil comercializate pe statie;

Prin extinderea controlului au fost au fost gasite:

  • sucuri cu termen de valabilitate expirat;
  • vitrine si grătare neigienizate, cu acumulari de praf, grăsime si resturi alimentare;
  • spații frigorifice neigienizate cu strat gros de praf si chedere murdare;

Două dintre actiunile de control s-au desfășurat in colaborare cu reprezentanții ANAF București, iar altul cu un reprezentant al Consiliului Concurenței.

Se asteapta un punct de vedere din partea reprezantilor  legali privind motivatia care a generat majorarea preturilor carburantilor (pentru acelasi stoc).