COMUNICAT DE PRESĂ – Întâlnirea conducerii Instituției Prefectului Prahova cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe pentru stabilirea măsurilor de Paște, în context Covid-19

 • Prefectul județului Prahova a invitat la sediul instituției reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și ai unor instituții deconcentrate pentru a găsi de comun acord soluții pentru prevenirea și răspândirea Sars Cov 2, având în vedere apropierea Sărbătorilor Pascale și oficierea slujbelor religioase.

Domnul prefect al județului Prahova, Cristian Ionescu, alături de domnii subprefecți Alexandru Vane, respectiv Felix Bulearcă, împreună cu conducerile Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Grupării Mobile de Jandarmi „ Matei Basarab“ Ploiești, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova și Direcției de Sănătate Publică Prahova s-au întâlnit astăzi, 28 aprilie cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din județ.

La întâlnirea la care au participat reprezentanții protoieriilor Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte, au fost discutate și stabilite regulile pentru buna desfășurare a activităților religioase din perioada premergătoare Paștelui, precum și din noaptea de Înviere. Toate acestea sunt în concordanță cu legislația elaborată în context Covid- 19.

Organele de ordine și liniște publică vor fi prezente în această perioadă la toate lăcașurile de cult și vor sprijini activitățile voluntarilor din fiecare parohie.

Instituția Prefectului Prahova a transmis o adresă oficială către reprezentanții Bisericii Ortodoxe pentru diseminarea regulilor privind accesul şi desfăşurarea activităţilor religioase către toți preoții din parohiile arondate.

Regulile privind accesul şi desfăşurarea activităţilor religioase sunt stabilite de Ordinul 1103/95/2020:

 1. Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
 2. La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.
 3. În interiorul lăcaşului de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul.
 4. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) nu este permis.
 5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase.
 6. La activităţile religioase din interiorul lăcaşului de cult şi din locaţiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.
 7. Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcaşului de cult), se desfăşoară cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane.
 8. Slujbele religioase desfăşurate în curtea lăcaşurilor de cult nu sunt considerate adunări publice.

 Măsuri sanitare specifice

 1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioşii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare.
 2. Se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune).

Instituția Prefectului – Județul Prahova
28 aprilie 2021