Comunicat de presă- Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor, 25 noiembrie 2021

Instituția Prefectului Județul Prahova se alătură inițiativei Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), care astăzi, 25 noiembrie, marchează Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor.

Ca parte a campaniei internaționale ce se derulează în fiecare an, pe parcursul a 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor (în perioada 25 noiembrie- 10 decembrie), pagina de internet a Instituției Prefectului Județul Prahova va avea un fundal portocaliu, iar în aceasta seară, cu sprijinul Consiliului Județean Prahova, clădirea Palatului Administrativ va fi iluminată simbolic în culoarea portocaliu.

Cu această ocazie, prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, transmite un mesaj în sprijinul acestei campanii: ”Violența nu are nicio scuză și nu poate fi acceptată drept o cale de rezolvare a conflictelor, într-o societate bazată pe principii morale, corecte şi sănătoase.

Deși s-au făcut pași importanți pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, vorbim în continuare despre lupta lor pentru siguranță, nu doar cu agresorul, ci și cu prejudecățile societății.

De noi toți depinde să reducem treptat acest fenomen grav și nedrept, să reînvățăm lecțiile despre implicare, toleranță și respect, să oferim femeilor, victime ale violenței o șansă în recâștigarea dreptului la demnitate și la o viață normală.

Respectul pentru cei din jurul nostru este o virtute, o valoare pe care o prețuiesc și în care cred că stă speranța pentru un viitor mai bun. Prevenirea și combaterea violenței, de orice fel ar fi ea, trebuie să rămână o prioritate, să atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei şi a consecinţelor acesteia, mai ales asupra generațiilor viitoare.”

În ceea ce privește lupta împotriva violenței domestice asupra femeilor la nivelul județului Prahova, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova (IPJ Prahova) a desfășurat în mod constant sesiuni de informare pe această linie, în primele 10 luni ale anului 2021 desfășurându-se un număr de 590 de activități, la care au participat 8.129 de persoane, unde au fost distribuite 2.071 materiale informative.

Situația transmisă de către IPJ Prahova cu privire la ordinele de protecție emise în anul 2021 până la data de 31 octombrie, este următoarea:

– ordine existente la începutul anului : 102;

– ordine emise: 235;

– ordine soluționate: 221;

– ordine rămase în lucru, la sfărșitul perioadei menționate: 116.

În primele 10 luni ale anului 2021, au fost emise 150 de Ordine de Protecție Provizorii, dintre care:

– autori: 145 bărbați și 5 femei;

– victime: 15 bărbați și 141 femei.

Semnalarea acestor situații se poate face la numărul de telefon 0800 500 333, dedicat victimelor violenței domestice.

 

Instituția Prefectului – Județul Prahova

                  25 noiembrie 2021