GRUP DE LUCRU CONSTITUIT ÎN VEDEREA REALIZĂRII UNUI PLAN DE INTERVENȚIE LA APARIȚIA URȘILOR ATÂT ÎN INTRAVILAN, CÂT ȘI ÎN EXTRAVILAN

Având în vedere prezența și atacurile frecvente ale exemplarelor de urs brun în spațiile publice sau private, din județul Prahova – aspecte determinate de actualul statut de conservare a speciei urs în România – în intravilanul localităților, se înregistrează tot mai multe acțiuni ce pun în pericol siguranța și securitatea persoanelor și a bunurilor acestora.

 

Astfel, în vederea garantării dreptului la viață și integritate corporală și a dreptului de proprietate pentru cetǎteni, prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu a considerat necesară organizarea unei întâlniri de lucru astăzi, 22 iulie, cu instituțiile, autoritățile publice și primăriile unităților administrativ-teritoriale din Prahova în vederea implementării măsurilor de prevenire și combatere a atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, conform legii nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021.

 

Ordonanța de Urgență privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative oferă soluții pentru probleme importante identificate în astfel de proceduri, ca de exemplu, modalitatea de decontare de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor  a cheltuielilor cu contractile de prevenire.

 

Ședinta de lucru a avut ca scop principal, realizarea unui plan de implementare de urgență a procedurilor prevăzute în ordonanța mai sus-menționată, plan care să fie aplicat în cadrul unităților administrativ-teritoriale din Prahova, ce se confruntă cu apariția și chiar atacurile exemplarelor de urs brun.

 

Alături de reprezentanții Instituției Prefectului Județul Prahova au fost prezenți astăzi și primari ai U.A.T.-urilor care se confruntă frecvent cu această problemă precum Breaza, Măneciu, Cărbunești, Ștefești, Surani, Drajna, Bătrâni, Starchiojd și Bertea.

 

Totodată, au fost prezenți și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Prahova, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Direcției Silvice Prahova, Gărzii Forestiere Ploiești, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, Asociației Județene a Pescarilor și Vânătorilor Sportivi Prahova, dar și ai Parcului Bucov.

 

 

             Instituția Prefectului Județul Prahova

          22 iulie 2022