INFORMARE DE PRESĂ

Ploieşti, 29.11 .2021

Nr. 18.534

INFORMARE DE PRESĂ

Monumentele naturale Babele și Sfinxul sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni

            Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații cu privire la soluția dată de Tribunalului Vâlcea, în dosarul nr.4994/120/2015, având ca obiect STABILIRE LINIE DE HOTAR, Instituția Prefectului Județul Prahova face următoarele precizări:

           – Așa cum se poate vedea și din obiectul cauzei, vorbim despre stabilirea limitei teritoriale dintre cele două localități, comuna Moroieni și orașul Bușteni, respectiv dintre cele două județe, Prahova și Dâmbovița.

          – Sentința nu este una definitivă, urmând ca după comunicarea hotărârii instanței judecătorești, să fie formulat recurs împotriva soluției.

           – La solicitarea orașului Bușteni, Instituția Prefectului Județul Prahova a fost introdusă în cauză ca intervenient, întrucât prefectul mediază limitele între U.A.T.-uri. În momentul în care există divergențe, acestea sunt clarificate prin intermediul instanței de judecată.

            – Pe parcursul derulării procesului, prefectul județului Prahova a convocat părțile, în nenumarate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul și a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației, însă la aceste convocări, reprezentanții județului Dâmbovița nu s-au prezentat.

            Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni.

           Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni.

             Dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele și Sfinxul sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Național Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic și cultural, ele aparțin tuturor românilor.

 

Instituția Prefectului – Județul Prahova

29 noiembrie 2021