De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 34.579 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul acestora, 1.271 pacienți au decedat, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese raportate au fost în rândul a două persoane de sex feminin (38, 81 ani) și a altor două persoane de sex masculine (67, 83 ani), cu comorbidități.
Cele 40 de persoane nou înregistrate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:
Grupa de vârstă (ani) | Număr persoane |
0 – 18 | 2 |
19 – 29 | 5 |
30 – 39 | 8 |
40 – 49 | 5 |
50 – 59 | 5 |
60 – 69 | 5 |
70 – 79 | 7 |
80 – 89 | 3 |
Peste 90 | 0 |
Total | 40 |
Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 480, dintre care 309 de paturi sunt ocupate. La ATI, 26 de locuri din toate cele 28 de locuri pentru pacienții cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate. (*Situația este în dinamică, iar aceste informații pot suferi modificări de la o oră la alta).
Incidența cumulată a cazurilor active (din ultimele 14 zile) din județ, calculată la 1000 de locuitori, este de 1,24.
Pe parcursul zilei precedente, în Prahova, au fost realizate 768 de teste, conform centralizării DSP Prahova.
–––––––––––––––-
Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au continuat acțiunile privind ordinea și siguranța publică și alte misiuni impuse de contextul actual.
Au fost efectuate verificări la 2.147 persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către D.S.P. Prahova. 202 autovehicule au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului. Au fost verificate 69 de societăți comerciale și 638 obiective/locații unde se formează aglomerări umane (gări, terase, piețe, zone de agrement, unități turistice, restaurante etc).
În urma acestor demersuri au fost aplicate 59 de sancțiuni în valoare totală de 11.500 lei.
Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până luni, 10 mai 2021, ora 21:30, în județul Prahova au ajuns 234.543 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 181.623 doze Pfizer/BioNTech, 27.920 produse de compania Moderna, 24.200 de doze AstraZeneca, dar și 800 de doze Johnson & Johnson
Dintre acestea, au fost administrate 217.392 doze.
84.954 de persoane au fost imunizate, în județul nostru, și cu cea de-a doua doză de vaccin.
Stocul disponibil, în acest moment, este de 16.940 doze vaccin.
De la debutul vaccinării și până în prezent, au fost înregistrate 211 doze „pierdute“ și 41 de reacții adverse post imunizare (RAPI).
––––––––––––
Începând cu data de 8 mai 2021, vaccinarea fără programare, prin prezentare directă cu buletinul este disponibilă și în județul Prahova, în oricare dintre cele 29 de centre de vaccinare.
Populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14.00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin.
Persoanele interesate să se vaccineze cu Vaxzevria (AstraZeneca) o pot face fără programare prealabilă. Înainte de a se prezenta la centrele care dispun de astfel de fluxuri trebuie să se intereseze de disponibilitatea locurilor, să nu aibă simptome asociate COVID-19. În momentul prezentării la imunizare, este obligatoriu să aibă asupra lor un act de identitate.
La centrele de vaccinare de la Centrul Medical Mediug (str.Plugari, nr.1 bis), respectiv de la Valea Călugărească (Sala de Sport, sat Valea Popii, str.Ghe.Ionescu) de duminică, 09 mai 2021 a fost schimbat vaccinul din Astra Zeneca cu vaccin Pfizer.
Persoanele care urmează să facă rapelul cu Astra Zeneca, se vor prezenta ăn continuare la același centru la care au fost vaccinați cu prima doză.
Vă reamintim că de marți, 04 mai 2021, medicii de familie pot vaccina în propriile cabinete medicale, cu doze Astra Zeneca, Moderna sau Johnson& Johnson, în funcție de cererea pacienților.
––––––––––––
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți cetățeni:
■ PURTAȚI CORECT MASCA DE PROTECȚIE, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;
■ NU ATINGEȚI ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;
■ RESPECTAȚI DISTANȚA de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane, chiar și în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc;
■ EVITAȚI zonele aglomerate;
■ CURĂȚAȚI periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ CONSULTAȚI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Platforma națională cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 este actualizată permanent, conține informații despre procesul de vaccinare din România, ghiduri de comunicare medicală și alte date oficiale de interes, putând fi accesată la adresa: https://vaccinare-covid.gov.ro/ și prin intermediul paginii oficiale Facebook RO Vaccinare https://www.facebook.com/RO-Vaccinare-101845835162501
Documentele oficiale emise la nivel național în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiunea „Hotărâri și legislație”. Amintim că o altă pagină web, ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus, este www.cnscbt.ro (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).
Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze doar din surse oficiale, dar și să apeleze pentru recomandări sau alte informații la TELVERDE – 0800.800.358.
Doar printr-un efort comun și susținut vom putea limita răspândirea infecțiilor cu SARS-CoV-2.
Instituția Prefectului – Județul Prahova
11 mai 2021