MĂSURILE DISPUSE LA NIVELUL JUDEȚULUI PRAHOVA ÎN CONTEXTUL SĂRBĂTORILOR PASCALE 2022 + RECOMANDĂRI

Astăzi, 21 aprilie 2022 Instituția Prefectului Județul Prahova a organizat o declarație comună de presă alături de structurile MAI de la nivel local.

Astfel, atașăm ceea ce au comunicat cele patru instituții angrenate în păstrarea ordinii și siguranței cetățenilor în perioada Sărbătorii Paștelui Ortodox.

 

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL PRAHOVA

Așa cum este firesc, venim în fața dumneavoastră înainte de minivacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale cu câteva recomandări pentru populație și cu detalii referitoare la măsurile pe care structurile Ministerului Afacerilor Interne de la nivel teritorial le-au luat în vederea asigurării unui climat optim pentru petrecerea acestor zile libere.

Apropierea de Sărbătorile Pascale, prin specificul acestora, solicită o atenție specială acordată de autoritățile cu atribuții în asigurarea liniștii publice, dar și a siguranței produselor alimentare comercializate în această perioadă.

Prefectul județului, Virgiliu Daniel Nanu a solicitat încă de la sfârșitul lunii martie 2022 structurilor M.A.I și instituțiilor din domeniile sănătate publică și sanitar-veterinară monitorizarea strictă a organizării evenimentelor de cult în condiții de siguranță și a comercializării produselor alimentare și nealimentare specifice acestor sărbători, deoarece în prim plan trebuie să fie siguranța cetățenilor.

În speranța că vom avea Sărbători liniștite, vă transmit, din partea tuturor angajaților Instituției Prefectului Prahova, multă sănătate și un Paște fericit!”

Biroul de Presă al Instituției Prefectului Județul Prahova – prin purtător de cuvânt Bumbăcea Ioana

 

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN PRAHOVA

Pentru a ne bucura în liniște de Sărbătorile Pascale Ortodoxe, peste 800 de poliţişti prahoveni vor fi prezenți pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea producerii oricăror evenimente negative.

În această perioadă peste 200 de polițiști vor fi la datorie zilnic în dispozitivul de ordine și siguranță publică având ca prioritate prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor și intervenția rapidă atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Polițiștii vor fi prezenți în zona lăcașurilor de cult de pe raza județului pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite, pentru a fluidiza traficul rutier și a evita formarea de aglomerări de persoane.

Deoarece cu toții ne dorim să ajungem la destinație în siguranță, polițiști rutieri vor fi prezenți, zilnic, pe principalele artere rutiere din județul Prahova, în special pe drumurile naționale, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii unor evenimente nedorite.

Aceștia vor folosi aparate radar, aparate etilotest și drug test, în vederea depistării șoferilor care încalcă legislația rutieră.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la numărul unic de urgență 112.

Vă dorim să aveți sărbători în siguranță!

Compartiment Relații Publice al IPJ PH- prin purtător de cuvânt Subinspector de poliție Florescu Mihaela

 

INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDEȚEAN PRAHOVA

Asa cum știm cu toții, urmează o perioadă destul de încărcată din punct de vedere al aglomerărilor de persoane  în spațiul public, iar jandarmii prahoveni vor fi alături de oamenii care vor participa la manifestările religioase prilejuite de sărbătorile Pascale, evenimente cultural-artistice dar și de cei care aleg să petreacă această minivacanță în stațiunile turistice de pe Valea Prahovei și în zone de agrement sau de picnic.

Așadar, în acest final de săptămână, peste 250 de jandarmii vor acționa atât independent cât și alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a ne asigura că toate evenimentele se desfășoară într-un climat de normalitate și siguranță.

Pentru evitarea producerii unor situații  nedorite, recomandăm cetățenilor:

– să manifeste calm și înțelegere și  să respecte indicațiile organizatorilor și ale forțelor de ordine  pe perioada desfășurării evenimentelor;

– să acorde atenție sporită bunurilor personale;

– să supravegheze cu atenţie sporită copiii, pentru a evita situaţiile de rătăcire şi pentru a preveni eventualele accidente;

– să nu  se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Celor care aleg să-și petreacă timpul liber la munte le recomandăm

–  să nu se aventureze pe traseele turistice fără echipament adecvat,

–  să se informeze asupra condițiilor meteorologice locale și asupra stării drumurilor și  să aibă în permanenţă asupra lor un telefon mobil pentru a putea anunţa la numărul de urgenţă 112 dacă se află în situaţii dificile sau dacă sunt martorii unui incident.

Compartimentul Relații Publice al IJJ PH- prin purtător de cuvânt Căpitan Chirvase Daniel

 

INSPECTORATULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ PRAHOVA

Pompierii vor fi la datorie în aceste zile, pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. În perioada următoare peste 169 de pompieri, cu aproximativ 73 de mijloace tehnice vor veghea, zilnic, la liniștea Sfintelor Sărbători Pascale, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranța cetățeanului, bunurilor și mediului.

În această săptămână inspectorii de prevenire au derulat, la nivel județean, 23 acţiuni de îndrumare şi control, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu, la unitățile de cult, mănăstiri și ansambluri mănăstirești.

Pe timpul verificărilor au fost depistate 95 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 95 de avertismente.

Totodată, inspectorii de prevenire au derulat instruiri pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu personalul responsabil din cadrul acestor categorii de obiective, fiind prezentate modalităţile practice de evacuare a utilizatorilor şi folosirea stingătoarelor de incendiu.

În această perioadă echipajele de pompieri militari ale celor 6 subunităţi de intervenţie au efectuat 10 misiuni de recunoaştere în teren, la unitățile de cult verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

De asemenea, în noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și 19 echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Totodată, răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat prin intermediul celor 11 echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, o ambulanţă de terapie intensivă mobilă şi 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

În Noaptea de Înviere, în căminul credincioșilor va arde lumina de Paște. Cu acest prilej, recomandăm cetățenilor să respecte câteva reguli simple pentru a nu deveni victime ale incendiilor. Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile. În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Echipajele de intervenţie vor asigura misiunile specifice, în sistem integrat, alături de reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu cei din cadrul autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc, inclusiv în zonele în care vor fi organizate evenimente publice de amploare.

Ne dorim să vă bucurați de această sărbătoare importantă, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!

Compartimentul Informare și Relații Publice prin purtător de cuvânt Locotenent Raluca Vasiloae