Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a inspectat mai multe zone afectate de alunecările de teren

Prefectul județului Prahova, domnul Cristian Ionescu, a verificat pe parcursul zilei de marți, 6 aprilie, situația generată de alunecările de teren în comunele Lapoș, Salcia, Iordăcheanu și Gornet-Cricov.

Din cauza precipitațiilor abundete și a fenomenului de îngheț-dezgheț, pământul a luat-o la vale în mai multe zone din unitățile administrativ teritoriale (UAT) amintite, generând o serie de pagube a infrastructurii rutiere, dar au pus în pericol și unele gospodării.

În comuna Lapoș, DJ 235 a fost cel mai afectat de materialele căzute de pe versantul dealului din zona zidului de sprijin, dar și de o surpare pe o lungime de aproximativ 30 metri și o lățime de aproape 3 metri. Din această cauză, circulația se desfășoară aici doar pe jumătate de bandă.

Și DJ 234  dintre Sângeru și Salcia a fost avariat din cauze similare. Nu mai pote fi tranzitat, momentan, de niciun mijloc de transport, iar localnicii din Salcia nu mai au nicio cale de acces directă spre județul Buzău, cu care se învecinează.

La Iordăcheanu, într-una dintre zonele afectate de alunecări, o gospodărie este în pericol fiind situată la mai puțin de doi metri de locul surpării.

Alunecările au afectat și alte două drumuri comunale din U.A.T-ul amintit.

Situații similare sunt și în comuna Gornet-Cricov

De la constatarea pagubelor și până în prezent, în unele zone afectate au fost deja demarate lucrări pentru stoparea surpărilor și pregătirea reabilitării drumurilor distruse.

De asemenea, prefectul Cristian Ionescu le-a solicitat autorităților locale să monitorizeze permanent acele familii care-și au gospodăriile în vecinătatea locurilor afectate pentru a fi lua măsuri de urgență dacă situația o va impune.

Astfel de vizite care au ca scop principal identificarea unor soluții urmează să fie efectuate de prefectul județului și în alte zone afectate de calamitățile naturale.