Astăzi, 21 iulie 2022, prefectul județului Virgiliu Nanu și subprefectul Emil Drăgănescu s-au organizat intr-o echipă de lucru alături de reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Prahova și ai Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Prahova, parcurgând astfel, în această formulă împreuna cu diferiți fermieri prahoveni, multiple locații de culturi agricole.
Acțiunea de astăzi a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă fermierii, direct in teren și totodata a fost făcută o evaluare preliminară a gradului de afectare al culturilor.
Au fost vizitate atât culturi cu posibilitate de irigare, dar și culturi fără niciun fel de sursă alternativă de apă, pentru a putea fi făcute diferențe. Similar primei întâlniri cu agricultorii avută luna trecută, și de această dată a fost subliniat dezacordul acestora cu privire la lansarea rachetelor antigrindină și au reieșit îndoieli asupra eficacității lor.
Fermierilor aflați în dificultate dar și celor care se prognozează ca vor avea pierderi importante la recoltare, le- a fost pusă din nou în vedere procedura de întocmire a dosarului necesar pentru a putea fi despăgubiți, făcându-se referire la documentația prevăzută de Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice aprobat prin Ordinul MADR nr. 97/63/2020 – modificat de Ordinul nr. 177/78 din 29 iunie 2022, care prevede noi termene în care fermierii pot notifica către primăriile pe raza unde se află terenurile cu culturile afectate producerea pagubei.
Așadar, utilizatorii de terenuri cu destinaţie agricolă înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producției vegetale, aferente fiecărei culturi, depun înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv pentru culturile agricole înfiinţate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv pentru celelalte culturi agricole.