Ziua Instituției Prefectului 2 aprilie 2019

În baza legii 348/2018 privind instituirea zilei de 2 aprilie Ziua Instituției Prefectului, instiuția noastră va organiza pe 2 aprilie, de la ora 14.00, manifestarea ”Instituția Prefectului-115 ani în slujba prahovenilor”.

În cadrul unei ședințe festive le vom mulțumi celor 15 prefecți pe care i-a avut județul Prahova din 1991 și până în prezent, pentru contribuția lor la buna administrare a județului, întotdeauna cu respect față de lege.

Totodată, am pregătit un material privind istoria instituției din ultimii 90 de ani. În ”File din istoria Prefecturii Prahova”, consilierul Codruț Constantinescu a adunat date importante despre instituție, din momentul în care a fost înființată în urma reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 1864 și până la desființarea sa de către regimul comunist.

Rolul prefectului în administrarea județului a fost încă de la început foarte important. ”Din 1892, prefectul este „primul agent al puterii executive în district, el  reprezintă pe ministru şi pe rege”, fiind reprezentantul tuturor miniştrilor ale căror dispoziţii trebuia să le execute. Prin legea din 1 noiembrie 1892 instituţia prefecturii era bine delimitată. Astfel „în capul fiecărui judeţ este câte un prefect (…) numit prin decret regal, la recomandarea Ministrului de Interne” şi „reprezintă puterea executivă în toată circumscripţiunea supusă administraţiunii sale”.