Exᴄᴇʟᴇɴᴛ̦ᴀ Sᴀ Dɴᴀ. Dᴀᴏ Vɪʙᴜʟᴘᴀɴɪᴄʜ- Aᴍʙᴀsᴀᴅᴏʀᴜʟ Rᴇɢᴀᴛᴜʟᴜɪ Tʜᴀɪʟᴀɴᴅᴇɪ ɪ̂ɴ Rᴏᴍᴀ̂ɴɪᴀ ᴀ ᴠɪᴢɪᴛᴀᴛ ɪ̂ɴ ᴀᴄᴇᴀsᴛᴀ̆ ᴅɪᴍɪɴᴇᴀᴛ̦ᴀ̆ Iɴsᴛɪᴜᴛ̦ɪᴀ Pʀᴇғᴇᴄᴛᴜʟᴜɪ Jᴜᴅᴇᴛ̦ᴜʟ Pʀᴀʜᴏᴠᴀ

Prefectul județului Prahova, Virgliu Nanu a fost astăzi gazda vizitei de la Ploiești, organizată de către Camera de Comert și Industrie Prahova, a E.S. Dna. Dao Vibulpanich- Ambasadorul Regatului Thailandei în România.
Aflatǎ la început de mandat diplomatic Excelența Sa a dorit să își aprofundeze cunoștințele și informațiile despre România în general, alegând ca primă vizită în țară, orașul Ploiești și implicit, județul Prahova, datorită performanțelor comerciale și investiționale care îl situează pe o poziție fruntașă între celelalte județe ale țării.
Așadar, întâlnirea de astăzi a înaltului diplomat la Instituția Prefectului Județul Prahova, își propune sǎ ducă la o mai bună cunoaștere reciprocă din punct de vedere social, economic și instituțional, să identifice oportunități de cooperare bilaterală în domenii diverse și să inițieze parteneriate între Regatul Thailandei și județul Prahova.
În prezent, Thailanda este al doilea cel mai mare partener economic al României, în cadrul țărilor ASEAN (Asociația națiunilor din sud-estul Asiei), dar schimburile comerciale dintre cele două țǎri sunt marcate puternic de o balanță comercială negativă, dar și de absența notabilă a investitorilor thailandezi în Romania. Pornind de la aceste disfuncționalități, în cadrul discuției ce a avut loc astăzi, s-a concluzionat că se impun acțiuni de creștere a exporturilor românești și, implicit prahovene, către această piață asiatică, dar și de atragere de noi investitori.
Desigur, sunt mari speranțe ca de anul viitor, când se împlinesc 50 de ani de relații diplomatice între Regatul Thailandei și România (cele două țări au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă la 1 iunie 1973), odată cu încheierea de noi parteneriate, aceste sincope în colaborarea dintre cele două piețe să fie atenuate.
La 6 octombrie 2020 au fost semnate actele de înființare a Camerei de Comerț România-Thailanda (RTCC). Ambasadorii României la Bangkok sunt președinți onorifici ai RTCC.
Evoluția schimburilor comerciale: În perioada 2011-2020, exporturile României în Thailanda au înregistrat o tendință crescătoare (de la 20,93 milioane USD, in 2011, la 74,94 milioane USD, in 2020).
Structura schimburilor comerciale
Export: maşini unelte, schimbătoare de căldură, încălzitoare de apă, aparate electrice, ţevi şi bandă din oţel, cherestea, pastă de lemn, celuloză, hârtie şi articole din lemn, produse chimice organice, tananţi, coloranţi, uleiuri esenţiale, vinuri, piese şi accesorii auto, combustibili şi uleiuri minerale, aparate de măsură şi control, articole de sticlărie şi ceramică.
Import: vehicule autoutilitare pick-up, maşini şi echipamente diverse, componente de calculatoare, aparate electronice si electrocasnice, circuite integrate, ciment, cauciuc natural, conserve peşte, carne, materiale plastice şi articole produse din acestea, preparate alimentare diverse, legume, fructe, produse din fier si otel, articole din ciment si ipsos, textile, filamente şi fibre sintetice sau artificiale, mobilier, jucării şi articole sportive.
Reprezentarea diplomatică
Ambasade
• Ambasada României în Regatul Thailandei, E. S. domnul Bogdan Badea (mai 2017).
Ambasada Regatului Thailandei în România, E.S. Dna. Dao Vibulpanich (7 septembrie 2022)
Consulate onorifice
• Consulatul onorific al României la Pattaya, consul onorific Anothai Utnensute (2000).
*informații puse la dispoziție de #cciph